הגשת תביעת רשלנות רפואית
אחד מעקרונות האתיקה הרפואית הבסיסיים והחשובים ביותר בעולם הרפואה הוא "פרימום נון נוקרה", ובתרגום חופשי מלטינית לעברית: "קודם כל אל תזיק". עקרון זה מהווה תזכורת לכך שפעולות הנעשות מתוך כוונות טובות עלולות להסתיים בתוצאות לא רצויות. כשרופא או כל איש צוות רפואי אחר מפר את העיקרון הזה, עקב רשלנות, ניתן לתבוע פיצויים. הפיצויים משולמים בד"כ ע"י המרפאה, קופת חולים, בית חולים או חברת הביטוח. תביעות רשלנות רפואית מתאפיינות במורכבות רבה עקב חובת הוכחת הרשלנות. לכן, מול חברת הביטוח חייב לעמוד עורך דין מיומן מאוד בניהול תביעות רשלנות רפואית. במשרד עו"ד זלצר אמונים על ייצוג נחוש ומקצועי בכל סוגי המקרים הרלוונטיים כבר יותר מ- 50 שנים. צלצלו 03-6855959
דוגמאות למקרים שבהם מוגשות תביעות רשלנות רפואית
* רשלנות רפואית בהריון או בלידה – רשלנות במסגרת מעקב הריון, לקראת הלידה או תוך כדי הלידה היא מקרה חמור במיוחד, עקב הרגישות המובנת. אלו המקרים הנפוצים בתביעות רשלנות רפואית. ניתן להזכיר כדוגמאות אי אבחון מומים בהריון, הולדה בעוולה, אי הפניה לבדיקות חיוניות, ביצוע כושל של לידה מכשירנית ועוד.
* רשלנות רפואית בניתוח (כולל ניתוח פלסטי) – בין המקרים הנפוצים של רשלנות בניתוח ניתן לציין השארת עצם זר בגוף המנותח, היעדר הסכמה מדעת לניתוח (כלומר אי מתן כל המידע, כך שלאדם לא ניתנה למעשה האפשרות להחליט אם הוא מעוניין בניתוח על סמך תמונת מצב מלאה), התעלמות מסימני מצוקה, ביצוע פעולות לא הכרחיות ועוד.
* רשלנות רפואית באבחון או במעקב – גם מקרים שבהם אדם לא קיבל טיפול חיוני עקב אי זיהוי מחלה או פגיעה, וגם מצב שבו אדם קיבל טיפול מורכב שכלל לא היה זקוק לו עקב אבחון שגוי.
* רשלנות רפואית במתן תרופות – מתן תרופה לא נכונה, מינון שגוי, התעלמות מחוסר התאמה של תרופה לתרופות אחרות או למאפיינים הספציפיים של האדם ועוד.
* היעדר הסכמה מדעת – טיפול רפואי מחייב את הסכמת המטופל (אלא אם כן מדובר במצב חירום רפואי). ההסכמה חייבת להיות מודעת, כלומר כזו שמבוססת על כל המידע הרלוונטי להחלטה, לרבות סיבוכים וסיכונים אפשריים. לכן, אם בפני המטופל לא הוצגה תמונת מצב מלאה, ייתכן ותתגבש עילה לתביעה.
* השארת עצם זר בגוף – הימצאות גוף זר עלולה לגרום לנזק חמור, ובמקרה כזה הדגש העיקרי בכתב התביעה יהיה להוכיח כי כל הפגיעות מהן סובל האדם הן תוצאה של אותו עצם זר שנשאר בגוף.
* שימוש בציוד שאינו מתאים / לא סטרילי – לדוגמה, שימוש במחט שאינה מתאימה, או סכין מנתחים שלא עברה סטריליזציה מספקת.
* עייפות של הרופא / חוסר ריכוז / חוסר ניסיון – גם הגורם האנושי עלול להוביל להתרשלות. גם הרופאים הטובים בעולם אינם על אנושיים. אין זה סוד שתנאי העבודה של רופאים אינם פשוטים והעייפות כתוצאה מעומס השעות במשמרות יכול (ובהחלט משפיע בפועל) על הריכוז ושיקול הדעת של הרופאים.
*שימוש בחומר הרדמה שהמטופל אלרגי אליו – אלרגיה לחומר הרדמה עלולה להיות קטלנית. על המרדים לבצע את כל התשאולים והבדיקות הנדרשות בטרם הוא מחליט על סוג חומר ההרדמה, הכמות הנדרשת, והרגישויות האישיות של מטופל
*פרוצדורה באיבר הלא נכון (!!!) – נדמה שסוג הרשלנות הזו מגיע מסרטי אימה אך המציאות עולה על כל דמיון. במקרים לא מעטים מתבצע ניתוח באיבר הלא נכון.
*פגיעה באיברים צמודים – לא פעם ביצוע פרוצדורה רפואית כמו על איבר מסוים, מוביל לפגיעות נלוות לאיברים צמודים. הפגיעה יכולה להיגרם מאלפי סיבות שונות מסכין מנתחים שנשמטת מידו של המנתח לפגיעה בעצבים צמודים ועד ניתוק מכונת החמצן מהחשמל בלי לשים לב באמצע הניתוח.
משפט או הסדר
סכומי הכסף המשולמים במקרים של תביעות רשלנות רפואית עשויים להיות גבוהים מאוד. בחלק מהמקרים הסכום נפסק על ידי בית המשפט ובמקרים אחרים עו"ד מגיעים להסדר מול הנתבע (גישור, או פשרה).
משרד עו"ד זלצר מיומן ובעל ניסיון רב בניהול משא ומתן מול נתבעים וחברות ביטוח וכמובן בניהול הליך משפטי, ובכל מקרה מגבשים את האסטרטגיה המיטבית שתוביל למקסימום פיצויים תוך התחשבות בצרכיו האישיים של התובע ובהתאם להעדפותיו. חייגו עוד היום 03-6855959